Menu

kamin, kamini

Kurjenje s suhimi poleni je učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja, vendar je pomembno, da sledite nekaj osnovnim nasvetom za pravilno kurjenje. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali:

  1. Uporabljajte suha polena:
    • Les naj bo suh, z vsebnostjo vlage manj kot 20 %. Uporabite merilnik vlage, da preverite vsebnost vlage v polenih.
    • Sveže posekan les naj se suši vsaj 6 mesecev do enega leta, odvisno od vrste lesa.
  2. Pravilno skladiščenje lesa:
    • Les skladiščite na suhem, zračnem in pokritem prostoru. Zagotovite, da je polena dvignjena od tal, da preprečite vpijanje vlage.
    • Uporabite drvarnice ali pokrite zavetja z dobrim prezračevanjem.
  3. Priprava kamina oz. kaminske peči:
    • Pred kurjenjem odstranite iz kurišča kamina pepel in ostanke iz prejšnjih kurjenj. To omogoča boljši pretok zraka.
    • Preverite dimnik in dimniške poti, da so čiste in neovirane.
  4. Prižiganje ognja v kaminu:
    • Začnite z majhnimi, suhimi kosmi lesa in trskami.
    • Uporabite naravne podžigalne kocke ali papir, izogibajte se kemijskim podžigalom.
    • Postavite trske in manjša polena v obliki piramide ali zgradite »top-down« ogenj, kjer večja polena postavite spodaj, trske pa zgoraj.
  5. Nadzor zraka:
    • V začetni fazi kurjenja omogočite čim večji dotok zraka v kurišču kamina. Po začetnem prižigu zmanjšajte dotok zraka, da ogenj ne bo premočan in se polena ne bodo prehitro porabila.
    • Pazite na modro-oranžno barvo plamena, kar nakazuje na učinkovito izgorevanje. Rumeni in dimljeni plameni nakazujejo slabo izgorevanje.
  6. Vzdrževanje ognja:
    • Dodajajte polena v kamin, ko ogenj dobro gori, vendar ne preveč naenkrat.
    • Pri dodajanju novih polen v kamin, malo povečajte dotok zraka, da se ogenj ponovno razplamti, nato pa ga spet zmanjšajte.
  7. Čiščenje in vzdrževanje kamina  in dimnika:
    • Redno čistite kamin in dimnik, da preprečite nalaganje saj in kreozota, kar lahko povzroči požar.
    • Letni pregled dimnika in kamina oz.kaminske peči naj opravi strokovnjak.

S tem ko sledite tem nasvetom, boste zagotovili učinkovito kurjenje s suhimi poleni, zmanjšali emisije in povečali varnost ter življenjsko dobo vašega kamina.